loading icon

Златен корен

Rhodiola rosea (наричан Златен корен) произлиза от планинските региони на северна Европа, Азия и Северна Америка. През своята еволюция, това издържливо растение се е адаптирало към суровите условия на своя хабитат като е създало група мощни защитни вещества, които имат благоприятен ефект и върху хората.

Исторически данни

Различни документи свидетелстват, че златният корен е бил ценен заради медицинските си качества от древните гърци. Използван е и от викингите за повече сила и издържливост. Китайските императори пък са финансирали експедиции за откриване на Златен корен, от който са приготвяли лекарства. През 1775 година растението е било включено в първия шведски медицински наръчник. В по-модерни времена, екстракти от растението са били давани на руските астронавти, за да се справят с психологическото натоварване при пътуването в космоса. Освен това то се е използвало от олимпийски атлети с цел стимулиране на издържливостта и по-добро представяне.

Нови доказателства

В момента се признава, че Rhodiola rosea има впечатляващи свойства – намалява и физическите, и психическите симптоми на стреса.

Rhodiola Rosea е „адаптоген“ – вещество от естествен растителен произход, което е в състояние да увеличи устойчивостта на организма към стреса и да нормализира дисбалансите с минимални странични ефекти.

Адаптогени: определящи критерии

Произходът на термина „адаптоген“  се приписва на руския учен Николай Лазарев. Той е определил адаптогена като агент, който позволява на организма да противодейства на неблагоприятните физични, химични или биологични фактори чрез генериране на неспецифичната резистентност.

Определящи критерии за адаптогени:
  • Трябва да произвеждат неспецифичен отговор и трябва да увеличават устойчивостта към неблагоприятни физични, химични и биологични влияния.
  • Трябва да притежават нормализиращо влияние, независимо от посоката на изложените по-горе патологични промени.
  • Трябва да са нетоксични и да нарушават функциите на тялото възможно най-малко.
  • Трябва да имат толкова по-изразен ефект, колкото по-дълбоки са патологичните промени в организма.

В наши дни съществуват множество публикации на лекари и учени за приложението и действието на растението Rhodiola rosea (Златен корен). Направено е проучване на група студенти, които са положили изпит, както и на лекари, които са били на работа нощна смяна. И в двата случая екстрактът от растението е доказал своя антистресов ефект и свързаното с това подобряване на умствените процеси и работоспособността, както и на възстановяването. 

Приемът на Rhodiola rosea (Златен корен)  има добър ефект и върху хора, при които се наблюдават симптоми на стрес (раздразнение, изтощение и чувство за инертност) и/или хронична умора. Клинични изследвания доказват положително въздействие и при хора, страдащи от депресия и хронично безпокойство.