loading icon

За стреса

Какво представлява?

stress_1

Стресът е състояние на физическа възбуда, което възниква, когато сме подложени на външен натиск или фактори, които ни принуждават да сме под високо психическо или физическо напрежение. Нивата на стрес зависят от индивидуалните възможности на човек за справяне с предизвикателствата.

Ако се намираме в стресова ситуация, в нашите тела автоматично се задейства състояние, познато като “битка-или-бягство”, от което зависи дали ще се преборим със ситуацията или ще се оттеглим пасивно от нея. Независимо от реакцията, нашето тяло започва да освобождава хормони, които изострят сетивата и увеличават способността да се справяме с възникналите проблеми. Именно тази превъзбуда, заедно с напрежението, са причините за появата на стрес.

Емоционално и физическо изтощение

Когато стресовата ситуация е сравнително кратка, състоянието на “битка-или-бягство” в нашето тяло може да е от полза за мотивацията, но ако стресът се превърне в постоянно явление, той започва да създава проблеми. Ако отсъстват моменти на релакс и периоди на спокойствие, може да се стигне до емоционално и физическо изтощение, при което се чувстваме постоянно напрегнати и безпомощни заради стресиращите обстоятелства.

Лицата на стреса

  • Всичките ми задачи са еднакво важни и еднакво спешни.
    Габриела П. (46 г.) Адвокат
  • Толкова съм напрегната, че не мога да се отпусна дори в свободното си време.
    Катя (33 г.) Домакиня
  • Не разполагам с необходимото свободно време, нито пък с енергия,  за да свърша това, което трябва.
    Петя (37 г.) Моделиер