loading icon

Причини

Ситуациите, които създават усещане за претовареност и загуба на контрол са в основата на появата на стрес. Те се срещат в различни сфери на живота.

Работното място

Чувството на стрес се причинява от прекомерно количество работа, високи изисквания, притискане от кратки срокове, твърде големи отговорности, ограничени възможности за вземане на решение, несигурност за запазване на заеманата длъжност, напрежение заради предстоящи изпити в образователен или професионален план.

Личният живот

Ситуациите на напрежение в личния живот най-често се свързват с отговорностите към децата или партньора, както и с финансови тревоги, заболявания и др.

Големият брой отговорности

Търсенето на баланс между личния и професионалния живот и необходимостта да се съчетават еднакво успешно работните ангажименти с възникнали непредвидени ситуации (нужда от грижа за болни или възрастни роднини и др.) са в основата на негативните емоции.

Свободното време

Голямата ангажираност не позволява да се отделя достатъчно време за почивка, което води след себе си усещане за претовареност и напрежение.

Не само тези външни фактори водят до поява на стрес.Влияние оказва и характерът на самия човек. Твърде високите очаквания към самите себе си, страхът от промяна и перфекционизмът са онези рядко осъзнати фактори, които също въздействат върху психиката и здравето.

Причините за поява на стрес са важни, но трябва да се обърне внимание и на факта колко често се проявяват. Тук се изключват моментните състояния на напрежение в ежедневието, които са обичайно явление. От значение са хроничните прояви на стрес, които могат да причинят вреди върху здравето в дългосрочен период.

Симптоми

За да разберем кога стресът се превръща в негативен фактор в нашия живот, е нужно да бъдем самокритични и да дадем реална оценка на собственото си поведение и физическо състояние и да потърсим признаците, характерни за моментите на прекомерен стрес.

Физически симптоми

Изтощение

Липса на енергия

Постоянна умора

Главоболие

Болки в гърба

Напрежение в мускулите

Безсъние

Стомашно неразположение

Намален имунитет

Ментални и емоционални симптоми

Чувсто на загуба на контрол

Вътрешно напрежение

Честа смяна на настроенията

Раздразнителност

Трудност при концентрация

Намалена продуктивност

Безразличие

Промени в поведението

Повишена консумация на алкохол / цигари

Нервно гризане на ноктите

Нередовно хранене и сън

Хранителни разстройства