loading icon

Синдром на прегряване

Тихата заплаха на съвремието ни

Професионалното “прегряване” е един от най-големите здравословни рискове, които крие стресът. Това е състояние на психическо, емоционално и физическо изтощение, което прогресира в дългосрочен план. Обясненията на този процес са многобройни, защото проявите при различните хора са твърде индивидуални. Въпреки това, в повечето от случаите се преминава през няколко етапа, които довеждат до „професионалното прегаряне“: ентусиазъм, застой, фрустрация и апатия.

От ентусиазъм до професионално “прегряване”

burnout_syndrome

Професионалното “прегряване” (или т.нар синдром „Burn out“) често започва с фаза на силен професионален ентусиазъм и претоварване със задачи, които целят да изпълнят нереалистични лични или чужди очаквания. Моментът когато се губи усещането за прекомерно напрежението е труднодоловим. Първоначалната реакция след настъпилия неуспех е повторен опит, но с влагане на повече усилие. Следва чувството на застой когато трудът не е увенчан с успех и желания положителен ефект. След като се осъзнаят опитите за постигане на дадена цел като безрезултатни, се заражда настъпва периодът на фрустрация.

Психосоматичните симптоми, които се появяват са умора, изтощение, раздразнителност, безпокойство, безсъние, болки в гърба и храносмилателни проблеми. Всички те намаляват още повече надеждата, че усилията ще дадат резултат. С чувството за загуба на контрол и усещането за вътрешна празнота настъпва фазата на апатия. Човек се отдръпва все повече и повече от своите дейности, остава без енергия и без желание да постига нови цели, а справянето с ежедневни задачи става неимоверно трудно.

Чувството на безсилие, породено от заобикалящите условия и наличието на тежки психически, физически и емоционални неразположения водят до усещането, че се работи „на автопилот“, с други думи се стига до професионално прегряване – състояние, което се нуждае от намеса.

Натиснете спирачките!

Синдромът на професионалното “прегряване” се среща често при хора на възраст между 30 и 50 години – най-активната фаза на живота. Причината за това е, че в този период се сблъскваме едновременно с множество стресови фактори: професионални предизвикателства, изграждане на семейство, закупуване на нов дом, ипотека или тревога за възрастни и болни родители.

Когато стане въпрос за справяне с последствията от тези натоварвания, професионалистите правят разграничение между професионалното “прегряване” и депресията. Някои учени разглеждат “прегряването” като преходна фаза към депресията. Много пациенти не се консултират с лекар и в последствие се появяват сериозни усложнения.

5-те етапа на професионалното “прегряване”

Изследователите са класифицирали няколко различни етапа, през които преминава синдромът на професионално ``прегряване``. Хубаво е те да се диагностицират, за да се разпознае навреме потенциалният риск.

Етап 1: Ентусиазъм

Поставили сте си високи лични цели.
Инвестирате голямо количество енергия, но въпреки това се чувствате оптимистично.

Етап 2: Застой

Животът ви се ограничава до работата или грижата за бизнеса, а семейните и лични ангажименти остават на заден план. Повишеното старание не води до успех и започвате да се разочаровате.

Етап 3: Фрустрация

След настъпване на даден провал се появява усещане за безпомощност, защото усилията ви не са възнаградени.

Етап 4: Апатия

Настъпват отчаяние и обезверяване. Не виждате изход от ситуацията и изпадате в състояние на примирение и безразличие.

Етап 5: Интервенция

С всяка фаза се засилват както физическо, така и умственото и емоционалното изтощение.

Усещането за безпомощност или професионално “прегряване” стават причина да потърсите помощ.

Превенция и лечение

Когато става въпрос за професионално прегряване, трябва да се има предвид, че външният натиск не е единственият рисков фактор. Някои характерни личностни характеристики също спомагат за това „прегряване“: емоционална лабилност; силно чувство за отговорност; неспособност за отказване; високи очаквания; неумение или нежелание за подаване на задачи към други ; свръхамбициoзност;нереалистична преценка; перфекционизъм; подценяване на собствените нужди. Ефективната превенция на този процес трябва да започне с критичен поглед навътре към себе си и с идентифициране на рисковите страни от характера. Това помага да се пренаредят приоритетите в личния и професионалния живот, да се поставят граници и да се дефинират нови ясни и постижими цели.

Ефективен начин за предпазване от такъв тип професионално прегряване е загрижеността за собствената личност и активността в ежедневието.

Следващите съвети се препоръчват, защото насърчават здравословния начин на живот и редовните моменти на релаксация.

6 съвета за ежедневна превенция на
синдрома на професионалното “прегряване”

Осигурете си движение

Физическата активност като каране на колело, джогинг, танци или разходки са релаксиращи и помагат за балансиране на хормоните.

Правете упражнения за релаксация

Техники като мускулна релаксация, автогенен тренинг, йога и Ки Гонг помагат за възвръщане на усещането за спокойствие.

Обърнете внимание на съня си

Достатъчният и качествен сън (пълно преминаване през всички негови фази) е от съществено значение за почивката на тялото и състоянието на имунната система.

Яжте здравословно

Опитайте се да ядете храни, които са богати на витамини. Хранете се на редовни интервали, на спокойствие и тишина. Това дава на тялото време и енергия да възстанови силите си.

Ограничете достъпността си

Осигурете си периоди от време, които са запазени само и единствено за вас и любимите ви хора. Те ви дават възможност да презаредите батериите си, особено ако сте подложени на професионален стрес.

Избягвайте едновременното извършване на много задачи

Фокусирането само върху едно нещо ви позволява да го свършите по-добре и да се наслаждавате напълно на миговете на почивка